Cara Buat Duit Dengan Instagram
Cara Buat Duit Dengan Instagram

Cara Buat Duit Dengan Instagram

Adakah Anda ingin buat duit banyak dengan cara praktikal? Sekiranya iya, inilah masanya untuk Anda mengetahui cara buat duit dengan Instagram tanpa modal.

Walaupun Anda tidak mempunyai banyak pengikut di Instagram, Anda masih boleh menggunakan petua yang akan kami berikan.

Jadi, apa sahaja cara menjana duit dari Instagram tanpa modal? Sila baca panduan yang kami share di bawah.

Kenapa Mesti Bisnes di Instagram?

Sebelum mengetahui bagaimana menjana duit dari Instagram, mari kita mulakan dengan pertanyaan: Kenapa menjalankan perniagaan di Instagram sangat menguntungkan dan seronok?

Jawapannya kerana Instagram adalah salah satu platform terbaik untuk berniaga.

Anda pasti tahu bahawa Instagram adalah platform media sosial yang popular dengan lebih daripada 1 bilion pengguna. Yang mungkin Anda tidak tahu ialah Instagram mempunyai pelbagai ciri yang menyokong perniagaan, terutamanya untuk usahawan.

Anda boleh menggunakan pelbagai ciri yang memudahkan Anda untuk berniaga. Bermula dari Shopping Posts hingga mempercepat transaksi dan penggunaan hashtag yang memudahkan pencarian riset/penyelidikan pasar.

Sekarang, dengan sebilangan besar pengguna, Anda dapat mulai membayangkan seberapa besar prospek berniaga dengan platform ini? Sebenarnya, 89% ahli perniagaan mengakui bahawa pendapatan mereka melambung tinggi berkat media sosial ini.

Adakah Anda semakin ingin tahu bagaimana menjana duit dari Instagram?

Cara Buat Duit Dengan Instagram

Ok, jom tengok bagaimana cara buat duit guna Instagram sehingga Anda dapat pendapatan tambahan.

1. Jual Produk Sendiri

Menjual produk sendiri. Berapa potensi perniagaan ini? Dalam sebuah survey, 83% orang lebih suka membeli produk buatan tangan (handmade). Jadi prospek perniagaan ini cukup menjanjikan.

Pada masa ini, kualiti produk buatan tangan lebih meyakinkan kerana pemilik perniagaan mengawal produk secara langsung. Selain itu, orang juga menyukai sesuatu yang unik.

Di Instagram, potensi menjual produk buatan tangan juga cukup baik. Sebenarnya, dengan interaksi yang lebih kuat dengan pemilik perniagaan melalui platform ini, kepercayaan pengguna tentunya lebih besar. Terutama, jika berbanding dengan marketplace.

Anda boleh meniru kejayaan secretrecipemy. Perniagaan makanan ini yang menjual makanan sendiri dan telah berjaya menjadi restoran dalam talian dengan banyak pelanggan.

Cara Buat Duit di Instagram

Jika cara menjana wang dari Instagram dengan menjual produk buatan tangan menarik bagi Anda, cuba ikuti petua ini.

 • Buat produk yang sesuai dengan minat dan kepakaran Anda. Ini akan memudahkan Anda mendapatkan produk terbaik untuk di jual.
 • Mempunyai akaun Instagram dengan nama yang unik. Dengan mencipta nama kedai yang unik, jenama Anda lebih mudah diingat.
 • Tulis maklumat bio Instagram yang jelas. Pastikan khalayak Anda mengetahui bahawa Anda membuat produk itu sendiri.
 • Kemas produk dengan pembungkusan/packaging yang unik dan menarik. Pembungkusan yang indah akan memberikan kesan yang baik di mata pembeli.

Untuk memudahkan Anda menjual produk, Instagram telah menyediakan fitur Instagram Shopping. Ini membolehkan calon pelanggan membeli secara langsung tanpa perlu beralih ke aplikasi lain.

2. Product Reviewer

Apa yang Anda buat sebelum membuat keputusan untuk membeli sesuatu? Kemungkinan besar, Anda akan mencari ulasan atau review produk dari orang lain terlebih dahulu.

Menariknya, 98% orang jugak menjawab perkara yang sama dengan Anda. Ini bermaksud, ulasan produk dapat mempengaruhi keputusan seseorang untuk melakukan transaksi. Dengan cara itu, menjadi seorang product reviewer boleh menjadi kaedah untuk mendapatkan wang dari Instagram.

Caranya ialah, Anda hanya membuat review terhadap produk yang Anda suka. Sekiranya Anda dapat melakukannya dengan baik, tidak mustahil syarikat produk tersebut bersedia membayar Anda.

Di Instagram, terdapat banyak product reviewer yang berjaya dengan pelbagai ceruk/niche. Bermula dari makanan, pakaian, dan buku.

Sebagai contoh Anda boleh check akaun salah satu Book Reviewer yang cukup popular, athirah_bookstagram.

Product Reviewer Instagram

Bermula dari book reviewer, Athirah berjaya mendapat ribuan pengikut. Kini di ruangan komen jugak selalu ramai dengan orang yang mencari ulasan buku.

Namun, untuk berjaya dapat duit dengan kaedah ini, Anda memerlukan strategi khas. Untuk itu, di sini kami memberikan petua untuk menjadi pengulas produk yang berjaya.

 • Tentukan jenis produk yang akan dikaji. Dengan memberi tumpuan kepada satu jenis produk, Anda akan mempunyai jenama peribadi yang kuat.
 • Kaji produk secara detail dan lengkap. Pastikan Anda mengenali produk tersebut sehingga Anda dapat memberikan ulasan terperinci.
 • Buat senarai kebaikan dan keburukan. Agar ulasan seimbang dan neutral, ketahui kebaikan dan keburukan produk tersebut.
 • Beri ulasan yang jujur. Jangan putus kepercayaan penonton dengan menutup sisi negatif produk.
 • Berikan sebab kenapa produk itu laya di beli. Berikan kesimpulan akhir yang mengandungi mengapa produk tersebut layak dibeli.

Dengan memberikan ulasan yang berkualiti, semakin banyak orang akan terbantu. Maka semakin banyak pengikut yang Anda miliki dan besar kemungkinan Anda mendapat tawaran kerjasama untuk melakukan review produk.

3. Paid Promote

Paid promote adalah salah satu cara untuk mendapatkan wang dari Instagram. Paid promote adalah perkhidmatan promosi berbayar di media sosial.

Mungkin, inilah cara menjana wang dari Instagram yang paling kerap Anda temui. Sama ada dalam bentuk Instagram Story atau Feed Instagram. Salah satu sebabnya adalah kerana Anda tidak memerlukan modal untuk memulakan.

Persoalannya, adakah benar Anda boleh membuka perkhidmatan promosi berbayar tanpa mengeluarkan wang?

Sudah tentu, ini bukan omong kosong. Cuba bayangkan, semua bahan promosi berasal dari syarikat yang berkenaan. Anda hanya post content mengikut arahan. Sama ada dalam bentuk gambar atau video.

Bagi Anda yang menggunakan Instagram setiap hari, langkah ini sangat mudah.

Menariknya, banyak syarikat tergoda dengan perkhidmatan promosi berbayar. Sebabnya ialah tawaran harga paid promote lebih murah jika dibandingkan dengan kadar endorse influencer yang cukup tinggi.

Paid Promote Malaysia

Jika Anda ingin berjaya dalam bisnes paid promote, Anda harus mempertimbangkan petua berikut:

 • Gunakan akaun sebenar (akaun IG real). Jangan pernah tergoda untuk menggunakan akaun robot atau menggunakan pengikut palsu, selalu gunakan akaun sebenar. Kerana kredibiliti Anda dipertaruhkan. Akaun sebenar lebih mudah untuk mendapatkan pelanggan.
 • Memberi perkhidmatan yang memuaskan. Anda tidak boleh lupa bahawa Anda bukan satu-satunya perkhidmatan paid promote yang ada di Malaysia. Oleh itu, sentiasa berikan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan. Contohnya Anda mesti rajin bertindak balas terhadap direct message (DM) dan komen pada setiap post.
 • Pilih syarikat secara selektif. Pastikan Anda hanya bekerja dengan syarikat yang boleh dipercayai dan produk yang Anda promosikan berkualiti. Ini untuk mengekalkan kepercayaan pengikut Anda.
 • Meningkatkan engagement akaun paid promote. Engagement adalah salah satu penanda aras syarikat dalam memilih perkhidmatan promosi berbayar. Tingkatkan engagement Anda dengan kerap menyiarkan kandungan, menggunakan hashtag yang betul dan lain-lain.

Promosi berbayar disyorkan untuk Anda yang mempunyai banyak pengikut. Sebab syarikat akan lebih suka perkhidmatan promosi berbayar yang kandungan promosi dilihat oleh lebih banyak orang.

Cara ini jugak telah berjaya di akaun TikTok, baca panduan cara buat duit dengan TikTok.

4. Affilate

Ingin berniaga tetapi tidak mempunyai produk? Menyertai program afiliasi boleh menjadi penyelesaian!

Affiliate adalah program yang memberi Anda komisen sekiranya Anda berjaya membuat orang lain membeli produk. Anda mesti menjadi ejen pemasaran yang mempromosikan produk pihak lain. Salah satunya adalah menerusi Instagram.

Boleh dikatakan menjadi affiliate adalah cara yang menyeronokkan untuk menjana wang dari Instagram. Bukan sahaja kerana ia boleh dilakukan tanpa modal, sebab Anda boleh menjalankannya secara fleksibel, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Adakah petua untuk berjaya menjalankan perniagaan affilate di Instagram? Lihat petua di bawah:

 • Fokus untuk memilih niche tertentu. Pilih niche yang sesuai dengan minat Anda agar Anda selesa melakukannya.
 • Bersikap selektif dalam memilih syarikat penyedia affilate. Cari penyedia perkhidmatan affilate yang sesuai dan tawarkan produk berkualiti.
 • Ketahui mengenai produk affilate. Pastikan Anda mengetahui perincian produk sehingga semasa mempromosikannya, Anda sangat mengetahui maklumat mengenai produk tersebut.
 • Promosikan produk affiliate Anda. Agar perniagaan Anda dapat menjangkau khalayak luas, jangan lupa mempromosikan produk baik melalui feed, story, atau paid promote.
 • Sertakan pautan affiliate di bio Instagram. Supaya orang dapat membuat pembelian dengan mudah, masukkan pautan affiliate di bio Instagram Anda.

5. Produk Preloved

Adakah Anda pernah membeli pakaian dan Anda belum pernah menggunakan pakaian tersebut? Daripada menyimpan pakaian tersebut, lebih baik Anda jual semula pakaian tersebut.

Produk Preloved

Menjual barang preloved adalah salah satu cara untuk menjana wang dari Instagram tanpa modal yang kini menjadi trend.

Lalu, adakah petua cara buat duit dengan Instagram? Sila lihat beberapa petua berikut.

 • Jual barang yang masih boleh digunakan. Pastikan barang yang dijual masih boleh digunakan dengan betul.
 • Beri alasan untuk menjual barang tersebut. Beritahu pembeli alasan menjual barang tersebut, adakah kerana sudah lama tidak digunakan atau sudah mempunyai barang lain.
 • Bagi tahu kelebihan dan kekurangan preloved Anda. Memaklumkan kekurangan barang dapat membina keyakinan pembeli. Kekurangan barang tidak semestinya kerosakan fizikal, tetapi boleh jadi tempoh pembelian, jangka masa penggunaan, dan lain-lain.
 • Berikan maklumat harga beli dan harga jualan yang Anda tawarkan. Maklumkan harga pembelian barang tersebut sehingga menarik minat bakal pembeli. Dengan kualiti yang sama, pembeli akan memilih untuk mendapatkan barang dengan harga yang lebih rendah.

Agar lebih ramai orang berminat dengan perniagaan yang Anda gemari, lakukan promosi secara intensif. Ini boleh dilakukan dengan memberikan penghantaran percuma, penjualan kilat (flash sale), dan lain-lain.

Baca jugak panduan cara buat duit dengan shopee tanpa modal dan tanpa produk.

Cara Buat Duit Guna Instagram

Anda sudah mengetahui pelbagai cara untuk menjana wang dari Instagram tanpa modal. Cukup banyak peluang yang ditawarkan. Mari kaji semula kaedah ini:

 • Product reviewer
 • Jual produk sendiri
 • Paid promote
 • Produk preloved
 • Affiliate

Dengan pelbagai cara diatas, Anda mempunyai banyak pilihan mengikut minat dan kepakaran Anda.