Cara Buat Duit Dengan Mudah
Cara Buat Duit Dengan Mudah

Cara Buat Duit Dengan Mudah

Cara buat duit dengan mudah boleh dilakukan kat internet, membuka perniagaan dengan modal kecil, hingga menggunakan media sosial. Tidak sesukar yang dibayangkan, kebanyakan cara untuk menjana wang dengan cepat bergantung pada kemahiran dan keberanian.

Jangan memandang ringan, kini cara menjana wang dengan cepat semakin popular di Malaysia. Bagaimana tidak, cara mendapatkan wang dengan cepat dan mudah sudah cukup dengan menggunakan modal yang kecil tetapi untungnya ia sangat banyak.

Bagi mereka yang masih menganggur dan memerlukan pekerjaan sampingan, jangan ragu untuk memulakan cara dapat duit dengan mudah yang bergantung pada kemahiran dan keberanian.

Cara Buat Duit Online Tanpa Modal

Berikut adalah senarai cara buat duit dengan mudah melalui internet.

Influencer Media Sosial

Modal yang diperlukan oleh seorang Influencer media sosial hanyalah telefon bimbit dan akaun media sosial seperti Instagram. Secara sederhana, seorang penggiat media sosial hanya mempromosikan produk orang lain di profil media sosial mereka. Setiap promosi ini akan mendapatkan wang (endorse) dari pemilik produk.

Sila baca panduan cara buat duit dengan Instagram sehingga Anda lebih paham dan mengerti.

Survey Online Berbayar

Cara menjana wang ini dianggap sebagai kaedah termudah untuk mendapatkan wang dari internet kerana tugasnya hanya menjawab beberapa soalan tinjauan yang diberikan.

Kebiasannya, syarikat tinjauan akan memberi Anda komisen dalam bentuk point ganjaran untuk setiap tinjauan yang berjaya Anda selesaikan. Sekiranya point telah dikumpulkan pada had yang ditentukan, point tersebut boleh ditukar dengan wang sebenar, baucar, kredit atau baki e-wallet.

Menulis Artikel SEO (Ghost Writer)

Cara menjana wang dari internet ini sangat sesuai untuk Anda yang gemar menulis dan mempunyai bakat menulis yang baik. Kos perkhidmatan penulisan artikel berbeza-beza, bergantung pada beberapa faktor, seperti jumlah kata dan tahap kesukaran topik.

Tahap bayaran perkhidmatan untuk menulis artikel SEO bermula dari RM30 hingga RM1,000 per artikel untuk penulis. Pengalaman dan portfolio yang Anda miliki dapat meningkatkan harga jual perkhidmatan ini.

Jual Reka Bentuk

Sama seperti perkhidmatan menulis artikel, Anda yang mempunyai kemahiran reka bentuk (design) dapat memanfaatkan kemampuan itu sebagai cara menjana wang dengan cepat.

Anda boleh menawarkan perkhidmatan atau bekerja di laman web reka bentuk perdagangan seperti Freepic dan Shutterstock.

Jika Anda seorang pakar dalam bidang ini, ada baiknya Anda menyertai kumpulan reka bentuk di Facebook, Saluran Telegram atau di platform lain agar pasaran sasaran Anda lebih luas dan cara menjana wang dari internet dapat dimaksimumkan.

Menjual Foto atau Video Online

Anda boleh menjual foto Anda sebagai cara menjana wang dengan mudah daripada menyimpan gambar di handphone atau komputer Anda.

Anda boleh memaparkan dan menjual karya Anda di pelbagai penyedia foto, seperti Fotolia, Shutterstock, Dreamstime, iStockphoto, FreeDigitalPhotos, dan banyak lagi.

Biasanya, faedah yang akan Anda perolehi dalam bentuk komisen dari setiap foto yang orang muat turun atau beli. Jumlah komisen berbeza-beza, bermula dari 30-50 peratus dari harga jual.

Perkhidmatan Beli Barang

Pada masa ini, sebilangan orang berminat membeli barang di pasar atau kedai dalam talian dari negara lain seperti Amazon, eBay, AliExpress, IndieGogo, dan banyak lagi. Namun, banyak bakal pelanggan gagal atau tak berjaya membeli barang tersebut kerana tidak mempunyai kad kredit atau akaun PayPal.

Bagi Anda yang mempunyai kad kredit atau akaun PayPal, ini mungkin merupakan peluang emas untuk mendapat keuntungan. Anda boleh menawarkan perkhidmatan penghantaran untuk membeli barang dari laman web tersebut dengan meletakkan biaya/kos perkhidmatan pembelian sebesar 5-15 persen dari harga barang sebagai cara untuk menjana wang dengan mudah.

Youtube

Adakah Anda tahu bahawa Anda boleh buat duit dengan Youtube? Sekarang ini, ramai pelajar sekolah bercita-cita menjadi YouTuber. Dengan membuat kandungan video yang menarik dan memuat naiknya di saluran YouTube, Anda dapat menjana banyak wang.

Ini adalah salah satu cara dapat duit online tanpa modal besar. Anda berpeluang menjana pendapatan yang besar, walaupun Anda hanya mempunyai kamera telefon pintar dan sambungan internet. Semakin banyak orang yang menonton dengan video Anda, semakin besar peluang untuk menjana wang.

Sila baca panduan cara dapat duit dari Youtube dan syarat dapat duit dari Youtube, agar lebih faham.

Blog

Anda dapat menjana wang dengan mudah dari internet, kemudian Anda dapat melakukannya dengan program pengiklanan di laman web atau blog Anda. Sekiranya Anda pernah lawati laman blog, pasti Anda akan menjumpai iklan di blog atau laman web.

Blog atau laman web dapat didaftarkan dalam program Google Adsense, yang merupakan program iklan milik Google. Dengan cara itu penerbit (publisher) dapat memperoleh duit dari klik iklan Google Adsense di blog mereka.

Program ini disebut Pay Per Click (PPC), di mana penerbit akan dibayar untuk setiap klik yang dibuat oleh pengunjung/visitor ke laman web atau blog. Kos per klik iklan telah ditentukan terlebih dahulu oleh Pengiklan (pengiklan) dengan sistem tawaran (bid).

Selain Google Adsense, ada banyak syarikat lain yang menawarkan peluang kepada penerbit untuk mendapatkan wang dari laman web mereka.

Perdagangan Saham

Cara seterusnya untuk menjana wang dengan cepat dari internet adalah perdagangan saham. Kaedah ini mungkin merupakan kaedah yang paling mudah untuk menjana wang dengan pantas dari internet.

Untuk memperdagangkan saham, Anda mesti belajar dan mempunyai pengetahuan mendalam terlebih dahulu supaya Anda tidak kehilangan wang kemudian. Sekiranya Anda tidak faham, perdagangan saham tidak akan dapat menghasilkan wang yang Anda selalu impikan.

Kedai Online

Ada banyak pemilik perniagaan yang memiliki kedai online, sama ada menjual produk sendiri atau menjual produk orang lain dengan sistem reseller atau dropship. Dalam kes ini, Anda harus mencari pembekal barang yang cekap dan boleh dipercayai.

Anda dinasihatkan untuk menjual barang Anda sendiri kerana keuntungan yang Anda perolehi akan lebih besar.