Cara Buat Duit Dengan Shopee
Cara Buat Duit Dengan Shopee

Cara Buat Duit Dengan Shopee

Shopee adalah aplikasi jual beli dalam talian yang dapat diakses dengan mudah menggunakan telefon pintar yang termasuk dalam kategori e-commerce.

Kehadiran aplikasi Shopee dapat memudahkan pengguna untuk bertransaksi dalam talian melalui smartphone tanpa perlu menggunakan peranti komputer.

Dengan menggunakan aplikasi Shopee, pengguna dapat membeli pelbagai produk bermula dari fesyen hingga keperluan harian.

Cara Buat Duit Dengan Shopee

Anda mungkin tertanya-tanya di laman web atau forum lain, bagaimana menjana duit dari internet, terutamanya dari Shopee.

Kami akan kongsi 3 cara buat duit dari Shopee untuk panduan Anda. Boleh jadi Anda dapat duit dari Shopee seperti ini.

Cara Dapat Duit Dengan Shopee

1. Menjual Produk Sendiri

Anda boleh dapat duit dari shopee dengan mudah hanya dengan menjual produk sendiri.

Jika Anda mempunyai produk, maka tidak ada salahnya untuk memaparkan produk Anda di Shopee. Anda hanya perlu membuat akaun kedai di Shoppe.

Terdapat beberapa langkah yang mesti Anda lakukan untuk mula menjual produk di Shopee.

1. Membuat Akaun Shopee

Perkara pertama yang mesti Anda lakukan ialah membuat akaun pada aplikasi Shopee. Tanpa mempunyai akaun, Anda tidak boleh melakukan aktiviti jual beli. Sekiranya Anda sudah mempunyai akaun, Anda boleh terus ke langkah kedua.

Untuk mempunyai akaun di Shopee, Anda mesti mempunyai e-mel dan nombor telefon bimbit yang aktif. Isi borang pendaftaran akaun dengan lengkap.

Selepas itu, Anda akan menerima e-mel atau SMS pengaktifan yang mengandungi kod OTP. Gunakan e-mel atau kod OTP untuk menyelesaikan pendaftaran.

2. Buat Kedai

Setelah mempunyai akaun, Anda boleh mula membuka kedai. Caranya ialah:

 1. Lawati laman web Shopee.
 2. Klik Jual.
 3. Isi profil kedai yang merangkumi nama, keterangan, foto profil, dan juga banner.

Sekarang Anda telah berjaya memiliki sebuah kedai di Shopee. Seterusnya, Anda perlu menetapkan alamat kedai dan juga perkhidmatan penghantaran yang akan digunakan. Jangan lupa untuk menyediakan akaun bank untuk mengeluarkan duit Anda.

3. Upload Produk

Anda boleh mula memuat naik produk atau item yang ingin Anda jual. Kami mengesyorkan agar Anda menyediakan gambar berkualiti untuk dimuat naik.

Pastikan gambar kelihatan jelas dan menarik bagi bakal pembeli.

Isi perincian produk yang Anda jual seperti nama produk, jenis, keterangan, saiz, jenama, dan sebagainya. Shopee akan memeriksa produk yang Anda jual dalam masa 1 hari bekerja.

4. Promosi Produk

Jika proses pengesahan Shopee selesai, produk Anda dapat muncul di depan kedai. Langkah seterusnya yang boleh Anda lakukan ialah melakukan promosi.

Promosi bertujuan untuk menjadikan produk yang Anda jual Anda di lihat oleh bakal pembeli. Setiap 4 jam, Shopee memberi peluang kepada penjual untuk promosi produk.

Anda juga boleh berkongsi pautan kedai dan produk melalui media sosial untuk meningkatkan penjualan.

Strategi Jual Produk di Shopee

Cara menjual produk di Shopee juga perlu Anda ketahui supaya produk yang di jual lebih banyak. Kami mengesyorkan agar Anda mengikuti strategi di bawah ini.

1. Aktifkan Ciri Penghantaran Percuma

Shopee menyediakan ciri penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum.

Penghantaran percuma adalah salah satu cara menarik minat pembeli. Kami mengesyorkan agar Anda segera mengaktifkan ciri ini. Satu-satunya syarat adalah gambar kad pengenalan dan gambar selfie yang memegang kad pengenalan.

Sekiranya pembeli menggunakan baucar penghantaran percuma, Anda tidak perlu membayar penghantaran ke perkhidmatan ekspedisi.

2. Upload Lebih Banyak Produk

Strategi kedua dalam menjual produk di Shopee adalah memperbanyak produk yang dijual.

Semakin banyak produk di kedai, semakin besar kemungkinan mendapat pembeli. Sekiranya terdapat kurang dari 5 produk di kedai Anda, sangat sukar untuk mencari pembeli.

Untuk upload banyak produk, sila gunakan ciri bulk upload yang telah Shopee sediakan.

3. Tingkatkan Jumlah Followers

Shopee menyediakan ciri follower dan following seperti Instagram dan Twitter.

Tentu sahaja ciri ini sangat berguna dan mempengaruhi prestasi penjualan kedai. Semakin banyak follower atau following, semakin besar kemungkinan produk banyak yang beli.

4. Program Shopee

Shopee menyediakan banyak program khas untuk penjual. Salah satunya adalah penjualan kilat (flash sale).

Penjualan kilat merupakan penjualan produk yang dilakukan dalam masa yang singkat dengan harga diskaun.

Program Flash Sale ini dapat dilihat oleh semua pengguna Shopee. Sila menyertai program penjualan kilat untuk menarik minat pembeli.

5. Jual Produk Yang Ramai di Cari Pembeli

Strategi terakhir untuk menjual di Shopee adalah mencari dan memilih produk yang dicari oleh pembeli.

Anda mesti pandai membaca trend semasa. Jualan Anda akan meningkat dengan cepat sekiranya Anda menjual produk yang dicari orang.

Untuk mengalahkan penjual lain yang mempunyai produk seiras, cuba tawarkan harga yang lebih rendah. Dengan cara itu, pengguna akan lebih suka memilih produk dari kedai Anda.

Panduan Bagaimana Jana RM2,000 Seminggu

Melalui ebook ini kami akan berkongsi bagaimana cara jana duit RM8,000 sebulan dari Shopee.

Dalam ebook panduan ini, kami sudah tulis dan tunjukkan siap-siap. Secara langkah demi langkah, dari mula daftar akaun di Shopee, cara nak masukkan barang hinggalah sampai kepada cara pos barang kepada pembeli.

buat duit dengan shopee

Anda hanya perlu ikuti panduan dalam ebook ini sahaja. Isi maklumat ebook ini ialah:

 1. Cara mendaftar dan set kedai Anda, sehingga ramai pembeli.
 2. Cara masukkan produk ke dalam kedai Shopee. Kami tunjukan tips-tips berkaitan pemilihan gambar produk yang ingin dimasukkan serta contoh description yang terbaik.
 3. Cara nak menguruskan pesanan produk. Anda mesti tahu cara bungkus produk, cara print alamat dan lain-lain.
 4. Langkah setel problem barang rosak atau tak sampai. Cara hadapi pelanggan marah kerana barang yang dikirim rosak, kami akan tunjukan cara agar pelanggan tersebut tenang dan cool down serta tidak meninggalkan bad rating di kedai Anda.
 5. Senarai teknik promosi terkini yang boleh Anda cuba di dalam Shopee untuk mempromosikan kedai Anda ke tahap maksimun agar lebih ramai yang beli.
 6. Sekiranya Anda masih tidak tahu produk apa yang mahu di jual di Shopee. Tenang je, kami juga kongsikan 5 pihak yang boleh anda usha untuk mendapatkan bekalan produk jualan Anda di Shopee.
 7. Saya tak ada modal, apa perlu buat? Sekiranya Anda tiada modal untuk beli dan simpan stok produk. Jangan risau! Kami tunjukkan 3 kaedah niaga yang mana, ianya tidak memerlukan Anda untuk menyimpan stok untuk mula berniaga di Shopee.
 8. Kami kongsikan pembekal dropship yang boleh dipercayai dalam ebook ini. Pembekal ini ada lebih 100,100 produk yang boleh Anda jual.
 9. Panduan dan teknik dapatkan 1000 follower seminggu. Ini merupakan teknik rahsia yang ada dalam ebook ini. Anda akan dapatkan follower yang ramai untuk kedai Shopee Anda dalam masa yang singkat. Anda takkan jumpa teknik ini di mana-mana blog atau di mana-mana ebook yang lain.

Download Panduan Bisnes Shopee

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book) ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila Anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email Anda dan Anda perlu download ia ke komputer atau smartphone Anda. Tiada buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah Anda.

Sila klik butang download untuk dapatkan ebook bisnes Shopee.

Dapatkan Segera

2. Dropshipper Shopee

Jika Anda tidak mempunyai stok produk untuk di jual, Anda masih boleh menjual di Shopee tanpa stok produk.

Anda hanya perlu menyediakan duit yang cukup untuk membeli barang apabila ada pembeli yang membuat pesanan barang dengan Anda.

Cara menjadi dropshipper Shopee

 1. Cari pembekal di Lazada/Shopee, contohnya pembekal pakaian kanak-kanak.
 2. Setelah mendapat pembekal, sila buka kedai di shopee.
 3. Setelah membuat akaun shopee dan membuka kedai, muat naik foto produk dari pembekal, jika Anda dapat menghantar mesej kepada pembekal sila minta gambar produk dan katakan bahawa Anda ingin menjadi dropshipper.
 4. Setelah memuat naik produk di shopee, promosikan kedai Anda melalui Telegram, Facebook, Instagram dan Whatsapp.
 5. Tunggu pembeli membuat pesanan produk Anda di shopee.
 6. Apabila Anda menerima pesanan di Shopee, sila beli barang dari pembekal, bayar dan hantarkan sebagai dropshipper.

Bagaimanakah Anda mendapat keuntungan?

Perlu Anda ketahui bahawa selalunya setiap pembekal akan menjual produk pada harga yang rendah. Dropshipper seperti Anda diberi kebebasan untuk meletakkan harga ke atas produk yang di beli dari pembekal.

Sebagai contoh, Anda membeli baju dress dengan harga RM20 pada pembekal dan Anda menjual dress tersebut dengan harga RM40 kepada pembeli. Anda akan mendapat keuntungan sebanyak RM20.

3. Affiliate

Shopee menyediakan program affiliate, sekarang Anda dapat berkongsi pautan produk Shoppe, jika seseorang membeli produk melalui pautan yang Anda kongsikan, Anda akan mendapat komisen 5-10%.

Yang perlu Anda lakukan iaitu hanya kongsi pautan produk shopee, kemudian dapatkan duit jika seseorang membeli produk dari pautan Anda.

Contoh: Harga barang adalah RM100, sekiranya komisen 5%, maka Anda akan mendapat komisen RM5. Anda boleh menarik balik komisen ke akaun bank Anda, dua minggu sekali.

Anda mungkin berminat mengetahui macam mana cara dapat duit percuma masuk akaun yang ramai orang belum ketahui.