Cara Buat Duit Dengan TikTok

Cara Buat Duit Dengan TikTok

Adakah Anda suka bermain aplikasi TikTok? Aplikasi perkongsian video TikTok tidak hanya menyediakan hiburan, tetapi juga menjanjikan peluang untuk menjana duit. Ada beberapa cara untuk menjana wang dari TikTok yang boleh Anda cuba.

Tidak seperti platform YouTube dengan AdSense, TikTok tidak membayar apa-apa yang dipaparkan di akaun pengguna. Terdapat beberapa cara untuk menjana wang dari TikTok untuk pemilik jenama, akaun peribadi dan juga pemula.

1. Sponsored Content Post

Sponsored Content Post adalah cara untuk mempromosikan jenama tertentu sekiranya Anda adalah artis TikTok.

Agensi atau jenama akan mempertimbangkan tahap keterlibatan pencipta kandungan (engagement content creator) di TikTok dengan melihat jumlah pengikut, like, dan jumlah tontonan video. Agensi akan menilai sama ada pengikut pembuat kandungan sesuai dengan pasaran sasaran jenama.

Cara menjana pendapatan dari TikTok ini sesuai untuk Anda yang sudah mempunyai ribuan pengikut. Oleh itu, cuba perhatikan jumlah pengikut TikTok sebelum menerima tawaran Sponsored Content Post.

2. Derma atau Syiling Pembayaran

Jika Anda mempunyai banyak followers di akaun TikTok, terdapat banyak cara untuk menjana wang dari TikTok dengan mudah. Salah satunya adalah dari sumbangan yang diberikan oleh fans semasa Anda live streaming secara langsung di TikTok. Ini merupakan salah satu cara dapat duit percuma masuk akaun yang sedang popular.

Jadi semasa siaran langsung, penonton dapat memberikan hadiah pelekat (sticker gift) yang kemudiannya dapat ditukar dengan wang dari TikTok. sticker gift ini dihantar oleh penonton sebagai bentuk penghargaan atas usaha pencipta kandungan dalam menghasilkan kandungan TikTok.

sticker gift boleh ditunaikan kerana untuk mendapatkan sticker gift itu, penonton juga mesti membelinya terlebih dahulu. Oleh itu, sebagai timbal balik dan komitmen, cuba buat kandungan TikTok yang berguna.

3. TikTok Manager atau Perkhidmatan Pengurusan Akaun

Cara seterusnya untuk menjana wang dari TikTok adalah bekerja sebagai TikTok Manager. Anda mesti menguruskan akaun TikTok seseorang untuk menjadikannya lebih maju dan berkembang.

Perkhidmatan Pengurusan Akaun sangat sesuai untuk Anda yang memahami dunia pemasaran. Secara amnya, tugas pengurus TikTok merangkumi:

  • Tingkatkan tingkat engagement akun TikTok
  • Tetapkan strategi pemasaran kandungan
  • Membuat dan mengembangkan idea kandungan TikTok yang kreatif
  • Atur dan uruskan tawaran kerjasama

4. Jual Akaun TikTok

Untuk dapat menjana wang dari TikTok, Anda boleh install aplikasi TikTok di handphone Anda terlebih dahulu.

Setelah install, mulailah memuat naik kandungan (content) menarik. Semakin menarik kandungan yang Anda buat, tentu sahaja orang lain akan lebih berminat dan memutuskan untuk mengikuti Anda.

Setelah pengikut Anda dianggap cukup banyak, Anda boleh menjual akaun tersebut kepada seseorang yang memerlukan seperti pengusaha kedai dalam talian dan syarikat.

5. Jual Produk di TikTok

Sekiranya Anda menjalankan perniagaan, tidak ada salahnya mencuba menjual produk di TikTok.

Kini minat orang menggunakan TikTok sebagai hiburan masih sangat tinggi. Banyak syarikat yang menggunakan TikTok untuk mempromosikan barang yang mereka jual.

6. TikTok Marketing

Pemasaran Tiktok dilakukan oleh pemilik jenama dan ingin menarik lebih banyak pengguna dari aplikasi ini. Cara promosi yang paling berkesan untuk mendapatkan wang dari platform ini adalah dengan TikTok Ads.

Sama seperti iklan Facebook atau iklan Instagram, tiktok mempunyai algoritma yang dapat membantu iklan Anda dilihat oleh sasaran yang diinginkan. TikTok dapat merakam keseluruhan sejarah tontonan pengguna untuk menayangkan iklan yang lebih personal.

Algoritma TikTok juga melakukan pemasaran ulang secara rutin selain menyasarkan khalayak. Iklan akan disiarkan semula kepada khalayak yang telah berinteraksi dengan iklan sebelumnya. Kaedah ini akan menjadikan penonton lebih akrab dengan jenama yang Anda miliki dan berminat untuk membeli produk jenama.

7. Agency Influencer

Cara seterusnya untuk menjana wang dari TikTok adalah dengan agency influencer. Kaedah ini menghubungkan jenama atau syarikat yang ingin beriklan dengan TikTok influencer.

Agency influencer sesuai untuk Anda yang mempunyai kepakaran dalam pemasaran kandungan dan pemasaran video.

Agensi Influencer bertindak sebagai perantara untuk menguruskan kerjasama antara influencer dan jenama. Sekiranya Anda berminat untuk membina agensi influencer, Anda boleh mengambil kesempatan dengan menetapkan harga yang lebih berpatutan daripada tawaran TikTok di bahagian Creator Marketplace.

Peluang sebagai agensi berpengaruh terbuka luas, disokong oleh jumlah pengguna TikTok aktif di Malaysia yang tinggi.

Selain cara yang di kongsikan diatas, sila mengembangkan beberapa cara untuk menjana wang dari TikTok untuk dapatkan banyak duit. Sekiranya Anda berminat menjadi seorang youtuber, boleh baca panduan cara dapat duit dari Youtube.