Cara Buat Duit Untuk Pelajar Sekolah
Cara Buat Duit Untuk Pelajar Sekolah

Cara Buat Duit Untuk Pelajar Sekolah

Ada pelbagai cara buat duit online untuk pelajar sekolah. Ya, walaupun status Anda masih seorang pelajar sekolah, ada banyak peluang besar di internet untuk menjana wang.

Ada beberapa pilihan profesion yang boleh Anda cuba untuk menjana wang. Apakah sahaja profesion ini? Inilah ringkasan lengkapnya.

1. Bisnes Online Shop

Cara Dapat Duit Untuk Pelajar Sekolah

Pasti Anda menyedari bahawa terdapat banyak e-commerce di Malaysia. Anda boleh cuba membuka perniagaan kedai dalam talian Anda sendiri. Anda boleh memilih produk yang ramai orang cari, seperti baju, tudung, dan makanan.

Ketersediaan produk yang ingin Anda jual boleh diambil dengan dua cara. Anda boleh membuatnya sendiri atau mencari supplier/manufacturer barang dan kemudian menjualnya semula dengan harga yang lebih tinggi.

2. Dropshipper

Cara Jadi Dropshipper

Tidak mempunyai cukup wang untuk membuka kedai dalam talian tetapi ingin menjana wang tambahan?

Jangan putus asa, kerana Anda masih boleh menjana wang tambahan dengan menjadi dropshipper.

Anda tidak perlu keluar modal untuk menjalankan bisnes ini, sebab bisnes dropshipper ini hanya menjual barang orang lain dengan harga lebih tinggi.

Contoh: Anda lihat harga tudung di lazada RM10, sila buat akaun peniaga di shopee dan jual tudung tersebut dengan harga RM15. Anda untung RM5, mudah sahaja kan?

3. Content Writer

Cara Menjadi Content Writter

Mencari pekerjaan yang berkaitan dengan internet boleh dikatakan sukar dan senang. Kenapa begitu? Denagn semakin ramai orang yang mahir dalam bidang teknologi, persaingan untuk pekerjaan ini akan menjadi lebih besar.

Dengan keadaan ini, Anda boleh menyemak pelbagai laman web jawatan kosong yang menawarkan status penulus bebas atau content writer. Dengan memilih status ini, Anda tidak akan terlalu sibuk dengan pekerjaan sehingga Anda dapat melakukannya pada masa lapang.

Ada beberapa pekerjaan freelane yang boleh Anda pilih. Salah satunya ialah penulis artikel. Terdapat banyak laman web yang memerlukan penulis bebas sehingga mereka masih dapat menarik lebih banyak visitor. Untuk itu, manfaatkan peluang ini sekarang, ini merupakan salah satu cara nak dapat duit dalam sehari.

4. Blogger

Cara Menjadi Blogger

Ingin membina jenama Anda sendiri? Sila jadilah blogger. Profesion ini membolehkan Anda menjual nama Anda sendiri dengan lebih optimum. Anda sudah mempunyai laman web Anda sendiri, tulisan yang juga merupakan karya peribadi Anda, dan tentu saja pengunjung laman web akan bertambah perlahan selagi Anda dapat menggunakan beberapa strategi. Sebut saja seperti SEO dan fokus pada pemasaran media sosial.

Intinya adalah, buat artikel yang baik, menarik, dan sering kali orang mencari di internet. Pasti Anda dapat menjana wang dari sana kerana semakin banyak perniagaan memerlukan perkhidmatan blogger untuk promosi.

5. Admin Media Social

Admin Media Social

Media social adalah media yang sangat berguna untuk menjana duit onlie. Banyak peluang yang boleh Anda dapat sekiranya Anda sering membuka Instagram, Facebook, Twitter dan TikTok.

Sebagai pelajar yang sudah pasti biasa dengan media sosial, Anda boleh memanfaatkan peluang ini untuk menjana wang.

Jangan risau untuk mencari pekerjaan sebagai admin media sosial kerana mereka biasanya ramai pemilik peniaga online bersedia menerima pelajar. Perkara yang paling penting ialah Anda masih dapat melakukan semua pekerjaan secara konsisten dan optimum.

Adakah Anda senang guna TikTok? Baca panduan cara buat duit dengan TikTok

6. Youtuber

Youtuber

Sekarang ini menjadi YouTuber masih relevan untuk Anda lakukan. Lebih-lebih lagi, jumlah pengguna YouTube semakin meningkat dari hari ke hari. Sebagai pencipta kandungan, Anda harus mencari pengkhususan Anda sendiri agar kelihatan konsisten.

Seperti menjadi gamer YouTuber, masakan, atau mungkin membincangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan dunia sekolah.

Buat duit untuk pelajar melalui internet untuk sebenarnya mudah selagi Anda mahu berusaha, mempunyai telefon bimbit dan sambungan internet yang kuat dan stabil.