Cara Cari Duit Lebih Untuk Student
Cara Cari Duit Lebih Untuk Student

Cara Cari Duit Lebih Untuk Student

Sebilangan pelajar memilih untuk mendapatkan pekerjaan sambilan untuk meringankan keperluan ibu bapa mereka atau hanya untuk dapatkan wang saku. Walau bagaimanapun, pekerjaan yang sesuai untuk pelajar kadang-kadang agak sukar dicari kerana jadualnya sering bertentangan dengan waktu sekolah atau kuliah.

Sekiranya Anda ingin belajar sambil bekerja dengan jadual yang fleksibel, berikut adalah pelbagai jenis pekerjaan sampingan yang sesuai untuk dilakukan oleh student.

Cara Cari Duit Lebih Untuk Student

Di bawah ini kami share pelbagai cara dapat duit cash tanpa modal untuk pelajar sekolah.

1. Freelance

Freelance atau menjadi penulis lepas cukup menguntungkan untuk dilakukan oleh pelajar. Anda boleh menulis artikel untuk majalah atau media apa pun untuk menghasilkan wang saku tambahan. Menjadi penulis bebas boleh dilakukan pada bila-bila masa.

2. Jual Handmade

Sekiranya Anda suka membuat aksesori atau barang-barang lain yang unik dan berbeza dari pasaran, Anda boleh menjadikannya pekerjaan sampingan. Kemudian pasarkan produk buatan tangan itu kepada rakan dan promosikan di media sosial, shopee dan lazada. Ini merupakan salah satu cara buat duit untuk pelajar sekolah.

3. Kedai buku

Menjadi pekerja di kedai buku memberi keuntungan berganda kepada pelajar. Anda boleh mengumpulkan wang serta menjadi lebih rajin membaca kerana persekitaran Anda sangat menyokong. Anda juga boleh bekerja di kedai buku setelah jadual belajar Anda selesai.

4. Kedai kopi

Sama seperti bekerja di kedai buku, bekerja di kedai kopi sebagai barista juga memberikan keuntungan berganda. Anda akan mempelajari kemahiran baru, iaitu menyeduh kopi secara profesional, dan dapat kopi setiap hari.

5. Penterjemah

Bagi mereka yang boleh bertutur dalam bahasa asing, ini adalah peluang terbaik untuk menjana wang dalam talian.

Mahir berbahasa Inggeris atau bahasa lain, Anda boleh menjadi penterjemah bahasa di pelbagai laman web dengan modal telefon bimbit atau laptop.

Anda boleh mencuba menjadi penterjemah dalam talian sebagai pekerjaan sampingan di samping menjadi pelajar.

Anda boleh mencuba menjadi penterjemah di laman web freelance seperti fiverr.com, freelancer.com, upwork.com, dan laman freelance lain.

Di Fiverr.com, Anda cukup daftar dan mulailah membuka tawaran (ruang servis terbuka) untuk mula mendapatkan pelanggan pertama.

Untuk laman web seperti freelance dan upwork, terdapat ciri penawaran projek pada sejumlah projek selama sebulan, dan Anda boleh menambahkan tawaran dalam pakej pengalaman.

6. Youtuber

Sekiranya kita melihat data di internet hari ini, Youtube adalah media terbesar di dunia setelah Google.

Di Malaysia, ada banyak YouTuber yang tersebar di berbagai wilayah. Terdapat banyak kategori yang boleh kita pilih sebagai kandungan YouTube kita.

Ada yang memfokuskan diri pada gerai portal berita, ada yang menumpukan pada tutorial memasak, gaming, solekan / berpakaian, dan bahkan banyak dari mereka yang mencatat aktiviti harian mereka yang disebut Vloggers dan mengubahnya menjadi kandungan yang menghasilkan wang tanpa perlu bekerja di pejabat.

Jika Anda ingin menjadi youtuber tetapi tidak mempunyai kamera jangan risau. Hanya dengan kamera telefon Anda, Anda dapat merakam dan mengedit aktiviti Anda kerana sekarang terdapat telefon bimbit dan aplikasi penyunting video di telefon Anda.

Oleh itu, percayai kemampuan Anda, jadilah content creator YouTube yang kreatif dan inovatif dalam membuat karya. Sila baca syarat dapat duit dari Youtube dan cara dapat duit dari Youtube.

7. Blogger

Sekarang ini banyak orang mencari maklumat/informasi dalam talian.

Di dunia ini, hampir 90% pengguna internet menggunakan perkhidmatan enjin carian Google, dari pengguna komputer hingga handphone, Google adalah mesin pencari dengan jumlah pengguna terbesar di dunia.

Adakah Anda juga melakukan ini? Sebagai contoh, jika Anda ingin pergi ke cawangan Affin Bank, Anda mesti cari terlebih dahulu alamat cawangan Affin Bank di Google atau mencari maklumat mengenai hotel, kita boleh mendapatkan semua kemudahan yang disediakan oleh Google.

Selagi Internet dan Google masih ada, menjadi blogger tidak akan pernah berakhir, Anda hanya perlu membuat blog / laman web dan menulis banyak artikel berguna untuk pelawat/pembaca.

Anda boleh mula menyertai Google Adsense untuk mula memaparkan iklan di blog Anda atau Anda juga boleh membuat survey perkhidmatan untuk mula membuat keuntungan besar.

Ingat! Buat artikel yang orang perlukan. Pada awal membuat blog, tentukan domain yang akan Anda gunakan.

8. Fotografi

Adakah Anda seorang yang meminati fotografi? Sebab fotografi akan menjadi peluang terbaik Anda untuk menjana wang di Internet.

Anda boleh menjual gambar di shutterstock.com, adobe stock dan IStock, setiap pembelian dari pelanggan akan mendapat keuntungan, dengan memuat naik foto secara berkala, tidak mustahil untuk mendapatkan wang banyak, semakin banyak foto yang Anda muat naik, semakin besar peluang Anda dapatkan wang banyak.

9. Main Game Dapat Duit

Betul ke main game boleh dapat duit? Betul ! Ramai yang tak tahu bahawa main game boleh dapat duit sehingga RM1000 sebulan. Sila baca panduan cara main game dapat duit cash.

Itulah senarai cara buat duit lebih untuk student sekolah, sila pilih jenis kerja yang sesuai dengan kemahiran Anda.