Cara Dapat Duit Percuma Masuk Akaun
Cara Dapat Duit Percuma Masuk Akaun

Cara Dapat Duit Percuma Masuk Akaun

Bagi sesetengah orang, mencari duit bukanlah sesuatu yang mudah. Persaingan dalam dunia pekerjaan tidaklah mudah dan dunia perniagaan dipenuhi pesaing hebat, jadi Anda akan tersingkir sekiranya Anda tidak pandai mencari jalan untuk bertahan.

Namun, jika Anda terus mencuba, maka cara dapat duit percuma masuk akaun selalu ada. Terutama dengan perkembangan teknologi dan dunia saling berkaitan dengan rangkaian yang disebut internet, menjana duit jadi lebih mudah.

Cara Dapat Duit Percuma Masuk Akaun

Maka adakah mungkin Anda boleh buat duit masuk akaun percuma tanpa modal dan dalam waktu yang tidak terlalu lama? Jawapannya mungkin sahaja.

Berikut adalah pelbagai cara dapat duit percuma masuk akaun Anda dengan mudah, cepat dan selamat.

Survey Online

Cara mudah untuk mendapatkan duit percuma terus ke akaun adalah dengan menyertai program di laman tinjauan/survey berbayar.

Pertama sekali, Anda mesti terlebih dahulu mendaftar di laman tinjauan/survey berbayar dan kemudian mengikuti setiap program tinjauan/survey yang ada.

Setiap kali Anda membuat survey, Anda akan mendapat point. Jika Anda sering mengambil bahagian dalam setiap survey, Anda boleh dapat point banyak. Kemudian Anda boleh menukar point tersebut dengan sejumlah duit. Semakin banyak point yang Anda kumpulkan, semakin banyak duit yang akan Anda dapat.

Beberapa laman survey bahkan membolehkan Anda mendaftar dan mendapatkan duit sebelum memulakan survey.

Laman web tinjauan yang terbukti dapat membayar adalah iPanel, ViewFruit, YouGov, Toluna, Global TestMarket, SurveyOn, dan banyak lagi.

Jual Gambar

Anda yang mempunyai hobi fotografi boleh memanfaatkan hobi ini sebagai kaedah untuk mendapatkan duit percuma. Mudah sahaja, jual gambar/photo Anda di beberapa laman fotografi berbayar.

Beberapa laman fotografi berbayar seperti Sutterstock, Fotolia, Dreamstime, iStockphoto, Veer, Bigstock, dan Dreamstime terbukti membayar dengan sistem pembahagian hasil setelah foto Anda dimuat atau dijual.

Yang harus Anda lakukan ialah mendaftar dengan laman web sebagai penyedia kandungan dan memuat naik hasil fotografi Anda. Sekiranya ada transaksi pembelian terhadap foto Anda, duit percuma akan dipindahkan terus ke akaun paypal Anda.

Endorsement

Jika Anda sudah popular dan mempunyai banyak followers di Instagram, biasanya ada advertiser yang akan menghubungi Anda untuk menawarkan perkhidmatan endorsment. Jumlah kadar sokongan untuk produk di Instagram bergantung pada seberapa popularnya dengan pemilik akaun Instagram.

Anda akan di bayar RM30 hingga RM1000, tentunya bayaran tersebut bergantung kepada jumlah followers Anda. Semakin banyak follower, maka semakin besar bayaran yang akan Anda dapatkan.

Selepas post produk di akaun IG Anda, biasanya advertiser akan transfer duit ke akaun bank Anda.

Dropshipper

Sekarang ini, siapa yang tak tahu laman web jual beli dalam talian atau e-commerce seperti Shopee dan Lazada. Anda boleh memanfaatkan laman web jual beli ini untuk menjual produk dengan cara dropshipping untuk buat duit percuma masuk akaun segera setelah transaksi selesai.

Pertama sekali, Anda mesti mencari ejen atau pembekal produk yang akan Anda jual dengan cara dropshipping. Pilih pembekal yang mempunyai kualiti produk terbaik, sistem dropship iaitu barang akan dihantar terus ke pembeli oleh pembekal atas nama Anda.

Tugas Anda iaitu adalah promosi produk dari pembekal tanpa perlu mengeluarkan duit untuk stok produk yang Anda jual. Jika ada pembeli, Anda hanya perlu menghubungi supplier/pembekal Anda, dan produk akan dihantar terus kepada pembeli. Anda hanya membayar kepada pembekal setelah transaksi selesai.

Broker

Anda boleh dapat duit percuma masuk akaun atau duit cash dengan menjadi broker atau perantara untuk membeli dan menjual tanah atau rumah. Yang mesti Anda buat ialah mencari pembeli berpotensi untuk orang yang berniat menjual tanah atau harta tanah rumah.

Setelah transaksi dilakukan, Anda akan mendapat bayaran dari penjual sebagai bayaran perkhidmatan atau duit perantara dalam proses jual beli. Jumlah duit ini biasanya sangat besar bergantung pada peratusan nilai jual tanah atau harta tanah.

Penulis Lepas

Cara mudah untuk dapat wang percuma adalah dengan menjadi penulis bebas di beberapa atau laman web dalam talian. Pemilik blog/laman web akan membayar Anda untuk setiap artikel yang telah Anda hantar.

Yang perlu Anda lakukan ialah mendaftar sebagai penulis dan menghantar artikel sahaja. Pastikan artikel Anda orginal dan tidak copy paste.

Anda akan dapat wang bernilai RM10 hingga RM70 dari setiap artikel yang di hantar bergantung pada syarat pemilik blog. Biasanya duit masuk akaun Anda setelah Anda berjaya selesaikan artikel.

Itulah senarai cara buat duit percuma masuk akaun yang boleh Anda cuba, sekiranya Anda berminat cari duit tambahan sila baca cara dapat duit dari YouTube.