Cara Nak Dapat Duit Dalam Sehari
Cara Nak Dapat Duit Dalam Sehari

Cara Nak Dapat Duit Dalam Sehari

Cara nak dapat duit dalam sehari boleh sahaja Anda dapatkan dengan cepat, Kenapa tidak? Mempunyai banyak duit tentunya menjadi harapan banyak orang, terutamanya jika Anda dapat menjana duit dalam sehari. Malangnya, hanya sikit orang yang dapat menghasilkan ratusan ringgit dalam sehari.

Sebenarnya, terdapat banyak faktor mengapa seseorang dapat menjana banyak duit dalam sehari. Entah kerana dia menduduki posisi tertinggi sebagai CEO, berjaya dalam keusahawanan atau perniagaan, atau mampu memanfaatkan peluang yang ada.

Ada seribu jalan yang boleh Anda lalui dalam usaha memperoleh banyak duit dalam sehari. Berikut adalah pelbagai cara untuk mendapatkan banyak duit segera.

Jangan lupa, jika Anda telah dapatkan banyak duit, pastikan menyimpan dan menguruskannya dengan baik, okey!

Freelancer

Bekerja sebagai freelancer bermaksud Anda tidak perlu datang ke pejabat atau mengikuti waktu kerja seperti orang lain pada umumnya. Seorang pekerja bebas boleh bekerja di mana sahaja dan bila-bila masa selagi pekerjaan itu selesai.

Pendapatan pekerja bebas juga cukup besar daripada mereka yang bekerja di pejabat. Tidak jarang pekerja lepas dapat menjana lebih banyak pendapatan daripada mereka yang bekerja penuh masa. Terdapat banyak pilihan pekerjaan yang dapat dilakukan secara bebas. Berikut adalah beberapa pilihan yang boleh Anda cuba:

 • Pakar SEO
 • Buat atau edit video
 • Membuat aplikasi dan web
 • Terjemahkan dokumen
 • Copywriter
 • Menulis kandungan web / blog
 • Buat logo, reka bentuk web, dll
 • Dan banyak lagi

Dropship

Suka menjual, tanpa perlu menyimpan barang? Anda boleh menggunakan kaedah dropshipping yang kini popular. Dropshipping adalah kaedah yang membolehkan Anda menjual produk orang lain di internet bagi pihak kedai Anda tanpa diketahui oleh pelanggan yang membeli.

Walaupun Anda sebagai reseller, dropshipping tidak bermaksud Anda harus membeli barang dari pihak ketiga dan kemudian menjualnya semula. Cukup untuk menghantar pesanan dari calon pembeli kepada pihak ketiga (pembekal).

Kemudian pihak ketiga akan memproses pesanan dan melakukan pembungkusan dan kemudian menghantar produk ke alamat pengguna atas nama kedai Anda. Terdapat beberapa dropshipper yang dipercayai di Malaysia seperti Lazada dan Shopee. Berminat untuk mencuba cara ini untuk menjana duit dalam sehari tanpa modal?

Sponsored Post

Sponsored post adalah kandungan yang ditaja oleh jenama tertentu untuk diterbitkan di blog / laman web Anda. Seorang rakan yang blognya memiliki lalu lintas yang baik dapat menetapkan tarif RM250 hingga RM1000 ribu per pos yang ditaja.

Setelah trafik blog meningkat, dia menaikkan tarif menjadi RM300 hingga RM1500 per pos yang ditaja. Sudah tentu ada blogger yang harganya jauh lebih tinggi dari itu.

Rata-rata blogger mengambil masa 1-3 hari untuk menulis dan menerbitkan kandungan posting yang ditaja di blog. Bayangkan jika dalam seminggu seorang blogger mempunyai empat pesanan untuk jawatan yang ditaja, sudah tentu dia dapat memperoleh RM500 sehari atau lebih, dengan menulis kandungan promosi.

Influencer

Cara nak buat duit dalam sehari seterusnya iaitu dengan menjadi influencer. Profesion baru ini dikuasai oleh generasi milenial dan generasi Z. Biasanya influencer adalah orang atau keluarga tokoh masyarakat (ahli politik, artis) dan mereka mempunyai wajah yang tampan/cantik.

Hanya segelintir orang yang berpengaruh yang berasal dari kalangan biasa sahaja, tetapi masih mempunyai bakat. Walaupun begitu, masih ada peluang bagi semua orang untuk menjadi influencer dengan bergantung pada kreativiti di setiap post media sosial.

Seorang artis mengakui bahawa dia dibayar sekitar RM7,500 untuk satu posting di Instagram. Ada juga seorang gamer yang boleh dapat duit RM3,000 hanya dari streaming main game online.

Perlu Anda tahu bahawa sekarang ini banyak orang dapat duit dari main game, sila baca artikel cara main game dapat duit.

Affiliate Marketing

Cara mendapatkan banyak duit dalam sehari lainnya iaitu dengan menjadi Affiliate Marketing. Kaedah pemasaran di internet ini akan membuat Anda mendapat komisen sekiranya Anda berjaya membuat orang membeli atau menggunakan produk / perkhidmatan syarikat.

Salah satu aplikasi pemasaran afiliasi, misalnya, adalah melalui program rujukan yang saat ini digunakan oleh sejumlah syarikat. Seorang rakan blogger pernah memperoleh RM600 dari program rujukan. Itu hanya dari satu syarikat sahaja.

Penulisan Bebas

Dapatkan RM450 sehari dengan menulis, mengapa tidak? Perkembangan pemasaran digital yang pesat menjadikan promosi dalam talian dapat dilakukan dengan pelbagai cara, salah satunya adalah melalui artikel.

Anda boleh menjadi penulis sepenuh masa atau bebas, untuk pelanggan korporat dan individu

Memang, purata bayaran untuk perkhidmatan penulisan bebas adalah rendah di Malaysia. Namun, Anda masih berpeluang untuk mendapatkan bayaran yang cukup besar dari syarikat yang menghargai perkhidmatan penulisan profesional.

Upahnya juga berbeza-beza, bergantung pada jenis artikel yang ditawarkan. Untuk artikel SEO dengan minimum 2000 perkataan, Anda boleh mendapat upah yang cukup besar dari perkhidmatan menulis bebas ini.

Jual Ebook

Adakah Anda mempunyai pengalaman dalam bidang tertentu dan merasa seperti seorang pakar? Mungkin ada baiknya jika Anda berkongsi pengetahuan Anda sehingga dapat bermanfaat bagi banyak orang.

Satu perkara yang boleh Anda cuba ialah menulis ebook mengenainya dan menjualnya. Salah satu perkara hebat dalam menulis ebook ialah Anda dapat menulisnya sekali dan kemudian menjualnya berulang kali.

Anda boleh jual ebook tersebut di platform klikjer, shopee dan lazada.

Pelaburan Saham

Dapat duit RM1000 sehari atau lebih dengan melabur dalam saham tentu sangat mungkin dilakukan sekiranya Anda sudah memahami pengetahuannya. Saham adalah salah satu instrumen pasaran modal yang dapat memberikan potensi keuntungan tinggi kepada pelabur, tetapi juga berisiko tinggi.

Anda mesti membuka akaun sekuriti terlebih dahulu dengan syarikat sekuriti untuk melabur dalam stok. Kemudian Anda boleh topup duit dan kemudian membeli saham.

Sewa/Rental

Adakah Anda mempunyai kamera, komputer riba, atau barang bagus lain, tetapi Anda tidak menggunakannya? Anda boleh sewa kan barang tersebut kepada orang lain dengan harga sewa mulai dari RM100 hingga RM300 bergantung pada barang yang disewakan.

Anda juga boleh sewakan kenderaan Anda seperti motosikal atau kereta yang jarang digunakan. Perkhidmatan sewaan motosikal biasanya bermula dari RM75 hingga RM500 sehari bergantung pada jenama motosikal tersebut.

Cara mendapatkan banyak duit dalam sehari dengan model ini sesuai untuk Anda gunakan di kawasan pelancongan.

Trading Cryptocurrency

Cryptocurrency telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan potensi cryptocurrency juga menggiurkan. Beberapa jenis cryptocurrency popular, iaitu Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), BNB, berpotensi untuk meroket di masa depan. Anda masih berpeluang untuk membelinya dan menjualnya dengan harga yang tinggi pada masa akan datang.

Walaupun mata duit kripto belum dikenali di banyak negara, tidak mustahil mata duit ini menjadi alat pembayaran sah dan diterima oleh orang di seluruh dunia. Terdapat beberapa platform untuk membeli dan menjual mata duit kripto, iaitu, Binance, Luno dan Triv.

Jual Produk Digital

Barang digital boleh berupa laman web, akaun AdSense, akaun Instagram, Facebook, Twitter, atau akaun media sosial lain dengan banyak pengikut, templat berbayar dan sebagainya. Anda boleh menjualnya di media sosial atau forum jual beli dalam talian.

Sekiranya ada yang berminat untuk membeli produk digital Anda, jangan lupa untuk bagi tahu manfaat produk digital tersebut secara detail.

Pelbagai produk digital yang boleh dijual termasuk:

 • Akaun AdSense
 • Channel YouTube
 • Akaun premium Spotify
 • Blog atau laman web
 • Akaun Instagram dengan banyak pengikut

Itulah senarai cara buat duit dalam sehari dengan atau tanpa modal yang boleh Anda cuba. Anda boleh mencuba setiap kaedah mengikut kemahiran dan keperluan Anda.