Syarat Dapat Duit Dari Youtube
Syarat Dapat Duit Dari Youtube

Syarat Dapat Duit Dari Youtube

YouTube adalah salah satu platform yang paling menjanjikan untuk memperoleh pendapatan duit tambahan. Hasilnya, banyak orang mencuba nasib menjadi pencipta kandungan (content creator) di YouTube.

Banyak pencipta kandungan dari Malaysia telah meroket dan mempunyai berjuta-juta pelanggan. Jumlah pelanggan ini juga menjadikan YouTuber mendapat duit dari setiap kandungan video yang dimuat naik.

Tidak hairanlah, ramai orang bersaing untuk menjadi YouTuber hari ini. Dan menjadikan YouTuber sebagai profesion yang menguntungkan.

Jadi bagaimana YouTuber dapat menerima pembayaran sehingga ribuan ringgit, setiap bulan? Memetik dari halaman Influencer Marketing Hub, YouTuber atau pencipta kandungan mesti terlebih dahulu mendapatkan sebanyak mungkin pelanggan.

Ringkasnya, lebih banyak pelanggan akan menarik lebih banyak tontonan (views) kandungan video di YouTube.

Pemula YouTuber biasanya akan memperoleh sekitar 0,01 dolar AS hingga 0,03 dolar AS berdasarkan iklan AdSense yang dimasukkan.

Rata-rata, YouTuber pemula yang banyak kandungannya ditonton dapat menerima 18 dolar AS (RM76) setiap 1,000 views. Walau bagaimanapun, gaji YouTuber tidak hanya bergantung pada jumlah penonton atau penayangan iklan.

Pendapatan AdSense juga dapat berdasarkan negara, topik video, dan harga iklan yang dimasukkan. YouTube sendiri telah mengalirkan lebih dari 30 bilion dolar AS dalam tiga tahun terakhir untuk membayar YouTubers.

Pengiraan gaji YouTuber biasanya dilakukan dengan Kos per Mille atau CPM (kos per seribu tontonan), kemudian pendapatan lain berasal dari biaya per klik atau pendapatan yang hanya masuk ketika penonton mengklik iklan yang muncul.

Di YouTube sahaja terdapat berjuta-juta video baru setiap minggu. Video yang baru dimuat naik dan video lama saling bersaing untuk mendapatkan penonton.

Itulah sebabnya, YouTuber profesional biasanya menyasarkan untuk memuat naik sekurang-kurangnya dua hingga tiga video setiap minggu, bahkan satu video setiap hari. Selain dibayar dari YouTube, tentu saja, pencipta kandungan juga mendapat duit tambahan lain.

Syarat Dapat Duit Dari Youtube

Sebelum mengewangkan (monetize) saluran YouTube, Anda mesti layak memenuhi syarat dari Youtube. Berikut adalah senarai syarat yang perlu dipenuhi:

  • Mempunyai lebih daripada 1,000 pelanggan (Subscribers).
  • Mendapat lebih daripada 4,000 jam tontonan dalam 12 bulan terakhir.
  • Ikuti semua peraturan dan dasar pengewangan YouTube. Terdapat banyak dasar yang harus Anda patuhi, mulai dari sekatan pada konten yang tidak boleh mengandung kekerasan, pornografi, hingga memastikan bahawa kandungan yang diunggah tidak melanggar hak cipta.
  • Mempunyai akaun Google AdSense.
  • Aktifkan Pengewangan Google Adsense.

Anda boleh mengaktifkan iklan di saluran YouTube Anda dengan mengikuti panduan rasmi ini dari Google. Pastikan Anda memenuhi semua syarat dari YouTube. Setelah mendaftar untuk pengewangan, YouTube akan melakukan semakan yang akan memakan masa sekitar sebulan atau lebih.

Cara Buat Duit Dari Youtube

Memang betul la jika tengok Youtube dapat duit, tapi adakah tahu ada cara lain yang boleh buat duit dari Youtube, iaitu dengan cara:

Affiliate Marketing

Dengan cara ini, pencipta kandungan dapat memperoleh pendapatan tambahan selain dari Google Adsense. Caranya ialah Youtuber mesti bekerjasama dengan syarikat atau e-commerce yang ingin mengiklankan produk mereka pada kandungan video Youtuber.

Biasanya setelah ada perjanjian, YouTuber akan memasarkan iklan atau promo syarikat tersebut di channel Youtube Anda. Semakin banyak penonton yang menggunakan kod promo yang diiklankan oleh YouTubers, semakin besar pendapatan yang mereka dapat.

Kaedah ini adalah salah satu strategi yang paling berkesan untuk mendorong penjualan agar jenama dan pencipta kandungan mendapat keuntungan.

Endorsement

Selain berafiliasi dengan syarikat atau jenama produk. Terdapat cara lain untuk YouTuber mendapatkan gaji tambahan dengan membuat Endorsement.

Youtuber tidak hanya mendapat ganjaran dalam bentuk wang. Youtubers juga boleh mendapat hadiah berupa barang dari jenama.

Itulah senarai syarat dapat duit dari youtube dan cara dapat duit dari Youtube yang boleh Anda cuba.