Cara Buat Duit Dengan Bitcoin
Cara Buat Duit Dengan Bitcoin

Cara Buat Duit Dengan Bitcoin

Ada banyak cara buat duit dengan Bitcoin, tetapi yang paling popular adalah perlombongan (mining), perdagangan (trading), pelaburan dan affiliate.

Walaupun terdapat banyak pilihan, tidak semua cara yang ada sesuai untuk semua orang. Jumlah wang yang akan Anda dapatkan bergantung pada tahap risiko dan cara yang Anda pilih.

Macam Mana Nak Buat Duit Dengan Bitcoin?

Berikut adalah 5 cara terbaik untuk menjana wang dengan bitcoin.

1. Freelance

Jadilah Freelance dan Terima Bitcoin sebagai Pembayaran

Anda boleh menjual kemahiran Anda seperti menulis, reka bentuk grafik dan lain-lain dan kemudian menerima Bitcoin sebagai kaedah pembayaran. Platform yang menyediakan ini termasuk XbtFreelancer.com dan Moneo.io.

2. Trading

Trading atau membeli dan menjual Bitcoin untuk keuntungan adalah salah satu kaedah yang paling popular.

Sekiranya Anda mempunyai kemampuan untuk menganalisis carta perdagangan dan bersedia untuk mengambil risiko, pilihan ini cocok untuk Anda. Daftar ke LUNO dan tukar ringgit Anda dengan Bitcoin (BTC). Sebaik sahaja Anda melihat kenaikan harga, jual BTC Anda dan dapatkan keuntungan besar.

Anda boleh menjual dan membeli Bitcoin pada bila-bila masa dan dimana sahaja. Anda boleh mengakses dan berniaga 24 jam seminggu. Ini bermaksud Anda boleh berniaga sesuka hati, terutama ketika harga melambung tinggi.

Bagi Anda yang tidak bersedia dengan risiko besar, Anda boleh mencuba ptrading intraday atau trading harian dan arbitraj. Arbitrage bermaksud membeli aset yang sama dari platform lain apabila harganya lebih rendah dan menjualnya di platform lain untuk memaksimumkan keuntungan.

Margin dan keuntungan Anda ketika berdagang Bitcoin bergantung sepenuhnya pada kepantasan Anda dalam menganalisis carta dan membaca keadaan pasaran.

Anda boleh memanfaatkan ciri perdagangan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dan menjalankan perdagangan Anda.

3. Melabur

Melabur dalam Bitcoin bermaksud menahan BTC sehingga masa terbaik tiba. HODL (Hold On for Dear Life) adalah istilah dalam pertukaran crypto untuk pelaburan jangka panjang. Sekiranya Anda yakin bahawa Bitcoin mempunyai masa depan yang positif dan Anda yakin ia akan meningkat, Anda harus memilih HODL.

Walau bagaimanapun, semasa melabur dalam HODL, Anda seharusnya tidak mempunyai harapan terlalu tinggi. Anda juga dinasihatkan untuk mempunyai keadaan emosi yang stabil. Kerana, HODL tidak semudah yang disangka.

Anda mesti dapat menahan diri walaupun harga BTC naik atau turun sehingga masa yang Anda tetapkan tiba.

Namun, ingat bahawa melabur bukan hanya untuk mendapat keuntungan sahaj. Di luar itu, terdapat juga kekurangan yang harus Anda pertimbangkan.

Salah satu kelemahan pelaburan bursa kripto, terutama ketika memilih strategi arbitraj, adalah Anda harus beralih antara bursa untuk mencari peluang pelaburan yang tepat.

4. Mining Bitcoin

Mining Bitcoin adalah proses menambahkan blok baru ke rangkaian blockchain Bitcoin dengan menyelesaikan teka-teki kriptografi.

Bagi Anda yang mempunyai kemahiran teknikal dalam perlombongan dan komputer dengan spesifikasi tinggi dengan kekuatan pengkomputeran yang unggul, perlombongan boleh menjadi pilihan yang menguntungkan.

Mining Bitcoin dapat membuat keuntungan besar pada awal revolusi crypto. Malangnya, perlombongan Bitcoin tidak lagi menguntungkan seperti dulu. Hasil perlombongan Anda hampir tidak dapat mengimbangi bil elektrik semasa melombong. Adakah ini bermaksud Anda tidak dapat menghasilkan wang BTC? Tak perlu risau.

Ada perkhidmatan perlombongan berasaskan awan (cloud) yang membolehkan Anda membayar sekali sahaja. Perkhidmatan perlombongan berasaskan awan akan mengatur penyewaan peralatan perlombongan untuk pelombong lain supaya mereka dapat mining untuk Anda.

Anda tidak perlu risau tentang kos elektrik, kestabilan, dan keselamatan semasa melombong.

Anda akan terus menerima bahagian hasil minimg bitocin Anda. Tetapi sebelum memilih perkhidmatan perlombongan awan (cloud mining), jangan lupa untuk mengesahkan kredibiliti syarikat yang Anda ingin cuba. Kerana di dunia crypto, masalah spam adalah masalah tertinggi.

Kesimpulannya, perlombongan masih merupakan kaedah yang menguntungkan jika Anda tahu bagaimana melakukannya dengan betul.

5. Micro Earning

Seperti namanya, penghasilan mikro tidak akan menghasilkan banyak wang. Walau bagaimanapun, ini adalah kaedah menarik untuk menjana keuntungan sekiranya Anda mengetahui cara yang betul.

Penghasilan mikro dapat menjadi pilihan yang menarik. Laman Pay to Click (PTC) seperti BTC4ADS, Coinadder akan membayar Anda dalam Bitcoin untuk menonton iklan.

Untuk mendapatkan pendapatan mikro yang lain, Anda boleh menonton video YouTube atau menyelesaikan tinjauan dalam talian. Salah satu laman web mikro terbaik adalah Bitcoinget.

Laman web yang berpendapatan mikro biasanya menyediakan Satoshi kepada pengguna mereka (pecahan terkecil Bitcoin). Satu Satoshi yang setara dengan satu per 100 juta BTC.

Menonton iklan selama satu jam akan menghasilkan wang sekitar USD $0,04 hingga USD $0,05. Nilainya setara dengan RM0,17 hingga RM0,20. Sekiranya Anda ingin mendapatkan wang mudah sambil menghabiskan masa lapang, penghasilan mikro adalah pilihan yang tepat.

Hidupkan telefon dan biarkan iklan terus diputar. Sementara itu, Anda boleh mengumpulkan pendapatan tanpa perlu bersusah payah.

Sebelum menggunakan kaedah ini, pastikan untuk semak harga telefon, kos elektrik yang diperlukan dan tetapan yang diperlukan agar iklan berjalan secara automatik. Sila gunakan apps buat duit tanpa modal.

6. Affiliate

Inilah masanya untuk memanfaatkan pengikut media sosial Anda dan menjana wang. Dengan menjadi affiliate syarikat cryptocurrency, Anda dapat menjana banyak wang.

Anda hanya perlu mendaftar untuk program affiliate aset crypto dan mempromosikan produk mereka untuk mendapat komisen. Anda akan menerima komisen bergantung kepada jumlah pelanggan baru yang Anda dapatkan untuk syarikat tersebut.

Program affiliate akan memberi Anda pautan khas yang boleh digunakan untuk mengesan pautan promosi Anda. Untuk setiap pembelian pelanggan (pendaftaran atau bergantung pada program) melalui pautan Anda, Anda akan menerima komisen yang menarik.

Sekiranya Anda mempunyai jaringan yang baik dan dapat meyakinkan orang lain, Anda boleh menjana banyak wang. Salah satu cara adalah dengan memberitahu orang bagaimana mendapatkan Bitcoin.

Satu-satunya perkara yang perlu Anda lakukan ialah berkongsi pautan di akaun media sosial dan laman web Anda semasa mempromosikan produk.

Adakah Layak Melabur dalam Bitcoin?

Keuntungan pelaburan diukur berdasarkan kegunaannya di dunia nyata. Oleh itu, tanya diri Anda. Adakah Anda fikir Bitcoin berguna sekarang dan masa depan? Bolehkah Bitcoin menyelesaikan masalah dunia nyata? Adakah ia kacau penyelesaian yang sedia ada?

Satu-satunya jawapan untuk semua soalan itu adalah betul! Bitcoin mengubah ekosistem kewangan dengan memperkenalkan pertukaran media yang terdesentralisasi, selamat, dan pantas.

Sama seperti internet membawa revolusi dalam cara kita menggunakan teknologi. Begitu juga, Bitcoin merevolusikan dunia kewangan. Bitcoin bukan teknologi pop-and-drop. Lebih daripada itu, Bitcoin ada di sini untuk menguasai dunia.

Sekiranya Anda melabur secara strategik dalam Bitcoin, itu pasti berbaloi. Walaupun Anda adalah pelabur yang pAndai yang tidak akan ragu-ragu untuk melakukan penyelidikan/riset yang meluas, pelaburan Bitcoin tetap memihak kepada Anda.

Tidak dapat dinafikan, sebilangan orang telah mengalami kerugian besar dalam pelaburan Bitcoin. Walaupun begitu, keadaan ini tidak menolak kemungkinan terdapat banyak orang yang kini menjadi jutawan kerana mereka dapat menjana jutaan ringgit kerana Bitcoin.

Sekiranya Anda ingin benar-benar yakin memasuki dunia Bitcoin yang belum pernah dikesan, ikuti arahan asas ini:

  1. Lakukan kajian.
  2. Analisis pasaran.
  3. Jangan fokus dan melabur hanya dalam satu jenis.
  4. Ukur risiko dan pilih kaedah yang paling menarik bagi Anda.
  5. Jangan ikuti issue dan selalu mendengar nasihat pakar.

Anda dinasihatkan untuk tetap berhati-hati ketika memasuki ruang pelaburan yang sangat tidak stabil.